Azat Erdem

Azat kwam in zijn derde levensjaar van Turkije naar Nederland. Hij kwam terecht in Breskens waar niet veel allochtonen woonden. Door zijn grote taalachterstand werd zijn intelligentie constant onderschat- tot hij terecht kwam op Scalda. Nu is hij opgeklommen tot niveau 4 en dat gaat fantastisch. Azat is door zijn achtergrond een echte doorzetter geworden. “Als je iets echt wil en doorzet, dan kan je het bereiken”.

Door zijn taalachterstand was het voor Azat lastig om snel te integreren en kon hij moeilijk in contact komen met leeftijdsgenoten. Na de basisschool kreeg hij het advies om over te stappen naar speciaal onderwijs. Zelf wilde hij graag naar de MAVO, maar omdat hij de Nederlandse taal nog niet goed genoeg beheerste, moest hij naar VMBO-b. Toen hij op Scalda terecht kwam, werd er voor het eerst in zijn schoolcarrière vertrouwd op zijn intelligentie. Na in één jaar niveau 2 gehaald te hebben, mocht Azat gelijk doorstromen naar niveau 4 en ook dit schooljaar kan hij met succes afsluiten.

De familie van Azat is inmiddels omarmd in Breskens, waar zijn moeder een eigen woonwinkel heeft. Daar werkt Azat ook, naast zijn opleiding. Zijn hele familie is ondernemend en ook Azat zelf wil later op verschillende gebieden ondernemer worden. Voor zijn stage is hij aan de slag gegaan met zijn eigen project ‘Exitus’ (‘uitgaan’ in het Latijn), met ondersteuning van 3Dynamisch in Terneuzen. De exacte inhoud van het project is nog geheim, maar op 18 april zal Azat het logo van zijn project presenteren!

Door zijn moeizame jeugd is Azat een echte doorzetter geworden. Hij wil als ondernemer carrière maken om, als hij kinderen krijgt, hen een goed leven te kunnen geven. Hij weet nog hoe het was om weinig te hebben en wil er keihard voor werken om ervoor te zorgen in de toekomst niks tekort te komen.

Azat is dankbaar dat hij in Breskens terecht is gekomen. Hij voelt zich nu onderdeel van de maatschappij en hij gelooft dat hij in Nederland meer kansen heeft dan in Turkije

Scalda is trots op Azat. Azat is een Held van Scalda!