Bas Goossens

"Ik ben Bas en ik ben bakker." Met die legendarische woorden stelde Bas Goossens uit Kloosterzande zich voor aan het publiek tijdens de Dag van de Helden en Heroes bij Scalda. Bas werd benoemd tot Hero van Scalda vanwege zijn winst bij vakwedstrijden. Hij won twee keer het Nederlands Kampioenschap én de World Bakery Cup in Italië.

Het bakken van brood zit in Bas z'n bloed. "Bas is als z'n brood," zegt z'n moeder "Puur en eerlijk". Zijn ouders hebben een bakkerij op Kloosterzande en weten dus precies wat het inhoudt om bakker te zijn. Toch komt het niet vanzelf. "In voorbereiding op de World Cup heb ik heel de zomer doorgetraind, je moet er dus echt wel alles voor over hebben", vertelt Bas. "In het begin ben ik dan wel zenuwachtig maar als ik eenmaal ben begonnen dan ben ik alleen maar bezig met m'n brood".

Dat het meedoen aan vakwedstrijden meer oplevert dan alleen de winst blijkt uit het brood wat hij ontwikkelde voor AkzoNobel. Dit brood werd door hem ingesneden en ingeknipt volgens de Taiwanese vlindertechniek. Een techniek die Bas zag bij zijn tegenstanders tijdens de World Cup wedstrijden in Italië en hem inspireerde voor zijn eigen vlinderbrood.

Bas Goossen is Hero van Scalda.