Collin Heijwegen

Collin Heijwegen uit Oostburg volgt de niveau 3 opleiding Zelfstandig werkend Kok bij Scalda. Met zijn 24 jaar is hij in zijn klas een beetje een vreemde eend in de bijt. “Ik ben begonnen in een klas waar veel leerlingen een voorsprong op mij hadden. Zij hadden op de middelbare school al een vooropleiding gedaan via Foodlab. Ik was een van de weinige die dat niet had. In het begin was dat best een beetje een struggle, maar aan het eind van het jaar kwam ik er steeds meer in en in het tweede jaar kon ik ook steeds meer mijn eigen inbreng erin kwijt.” Inmiddels zijn de rollen omgedraaid en komen zijn klasgenoten bij hem aankloppen voor hulp.

Ook zijn docent Mark Meeuwisse herkent de groei die Collin heeft doorgemaakt: “Die persoonlijke groei is zo bijzonder. Vooral omdat hij zo bewust voor de BOL-opleiding heeft gekozen terwijl hij al wat ouder is. Zijn motivatie is geweldig: hij is altijd aanwezig en bereidt zich op iedere les gedegen voor. Volgens mij droomt hij zelfs over koken!”

Collin is ervan overtuigd dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. “Ik heb vóór deze opleiding Hbo-Verpleegkunde gestudeerd. Maar dat was niet de juiste keuze voor mij. Ik heb daarna de beslissing genomen om iets te gaan doen wat ik met plezier deed. Koken heb ik altijd met plezier gedaan,” blikt Collin terug.

Naast koken heeft Collin nog een passie: volleybal. “Ik doe mijn hele leven al aan volleybal. Ik heb daar wel geleerd om met teleurstellingen om te gaan: dat je soms best even mag balen, maar dat je altijd moet denken ‘hoe kan ik mezelf verbeteren’ en dan gewoon opnieuw beginnen.” Deze aanpak kan Collin goed gebruiken in de aanstaande vakwedstrijden die op het programma staan, zoals de Future Talent wedstrijd in het Miele Experience Centre in Vianen.

In de toekomst hoeft Collin niet te gaan werken in een sterrenrestaurant of een topbaan als sterrenchef. “Ik wil graag leraar consumptieve techniek worden! Dat is mijn uiteindelijke doel. Mijn passie en kennis overbrengen op anderen. Dat lijkt me gewoon hartstikke leuk!” Die ambitie heeft hij kennelijk niet van een vreemde: zijn vader is ook leraar. “Het zit kennelijk in de familie,” lacht Collin.

Scalda is trots op Collin. Collin is held van Scalda!