Dena Huegen

Dena is geboren met de spierziekte SMA type twee. Hierdoor zit ze in een rolstoel en heeft ze altijd een hulphond bij zich. Ze studeert aan de opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener van Scalda College voor Commerciƫle en Zakelijke Dienstverlening. Ondanks dat dit niet haar eerste keuze was, is ze erg gedreven en doet ze het goed. Haar droom is namelijk een baan bij de politie. Helaas is dat in verband met haar ziekte op dit moment lastig. Maar Dena laat zich hierdoor niet uit het veld slaan. Ze blijft optimistisch en staat positief in het leven.

De spierziekte die Dena heeft, zorgt ervoor dat de zenuwcellen in haar ruggengraat bepaalde spieren niet goed aansturen met verlamming als gevolg. De ziekte is progressief, dit wil zeggen dat iemand met deze ziekte in de loop van de tijd steeds een beetje verder achteruitgaat. Bij Dena verloopt dit proces gelukkig heel langzaam. Daarnaast heeft ze haar hoop gezet op een medicijn uit Amerika dat nog in de testfase zit en moet voorkomen dat haar toestand verslechterd.

Voordat Dena aan haar opleiding bij Scalda begon, heeft ze eerst op een middelbare school voor speciaal onderwijs gezeten. Zij heeft daar ondervonden dat ze toe was aan een andere omgeving. Dena heeft geen geestelijke beperking, in tegenstelling tot de meeste andere leerlingen van haar vorige school. Ze was dan ook erg blij om te kunnen starten in het reguliere onderwijs. In het begin was het natuurlijk wel even spannend. Maar gelukkig reageerde haar medestudenten over het algemeen heel goed!

Uiteraard waren er wel wat vragen, bijvoorbeeld waarom ze altijd haar hond mee naar school nam. Maar inmiddels weten zij niet beter. Haar beperking en haar hond horen bij haar, het maakt haar tot de persoon die zij is en dat maakt haar speciaal.

Scalda is trots op Dena. Dena is Held van Scalda!