Gerben Swart

Gerben Swart (19) uit Vlissingen volgt de vierjarige opleiding Technicus Engineering Werktuigbouwkunde bij Scalda. Hij zit nog maar in zijn derde jaar, toch won hij tijdens het Nederlands Kampioenschap voor beroepen zilver op het onderdeel CAD-tekenen. Hoewel CAD-tekenen maar een onderdeel van de opleiding is, is het wel Gerben’s lievelingsonderdeel. “Ik ben altijd graag creatief geweest en ik teken graag. Het is heel erg leuk om een tekening te produceren, zodat iemand in de werkplaats kan maken wat jij hebt uitgetekend,” legt hij uit.

Ook zijn toekomst heeft hij uitgetekend: na zijn studie bij Scalda wil hij graag verder studeren in Engineering op hbo-niveau. “Ik heb dingen maken en verzinnen altijd wel leuk gevonden, al van kinds af aan. Ik heb dus heel veel met de lego gespeeld,” lacht hij.

De wedstrijden waren goed georganiseerd volgens Gerben. “We hadden een fijne werkplek, waar we niet alleen moesten tekenen, maar ook moesten werken aan een sterkteberekening en aan kostencalculaties.” Ook klasgenoot Ike Vermeulen, die vorig jaar goud won en mee mocht naar het EK, was mee. “Op school werden er in de klas voorrondes gehouden om te bepalen wie er mee mocht naar het NK. Daaruit is gebleken dat ik de meeste punten had en dat ik dus mee mocht.” Ook Ike mocht mee op basis van een wildcard. De winst ging naar Ike, maar Gerben is super trots op zijn tweede plaats.

Het succes wijdt Gerben vooral aan de voorbereiding: “Van te voren kregen we al een deel van de opdracht. We konden ons dus goed voorbereiden, bijvoorbeeld bij het maken van een kostencalculatie.” vertelt Gerben. Maar het heeft ook te maken met hoeveel je er in stopt. “Onze docent Ronald Schroevers heeft ons heel erg geholpen in de voorbereiding. Je ziet dus wat dat doet. Natuurlijk moet je er zelf ook veel voor doen, uiteindelijk moet je het zelf kunnen.”

De huldiging op school vond Gerben erg leuk: “De huldiging was tijdens de pauze. Mijn ouders waren er bij en ook mijn stagebegeleiders van TPU Services.” Als het aan Gerben ligt, is zijn Skills-avontuur nog niet afgelopen. “Volgend jaar doe ik weer mee, dan ga ik voor goud!”

Scalda is trots op Gerben. Gerben is Hero van Scalda!