Jeffrey Buijl

Jeffrey won de eerste prijs tijdens de Nederlandse Bocuse d’Or wedstrijd en werd benoemd tot ‘beste commis’ (beste aankomende kok). In de wedstrijd kookte hij samen met zijn leermeester, Kees Visser van Restaurant Bij Kees. Van hem leerde Jeffrey de eerste kneepjes van het vak.

Jeffrey had al vroeg een passie voor koken. “Toen ik 3 jaar was kreeg ik een houten keukentje en stond ik al te snijden voor mijn vader en moeder,” verteld hij lachend. Tijdens het vmbo wist hij het zeker: “ik word kok!”

Toen hij 14 jaar was, begon Jeffrey als keukenhulp in het restaurant van Kees Visser. Daar wakkerde zijn passie voor koken aan. Kees was als een mentor voor Jeffrey en een warme vriendschap ontstond. Inmiddels werkt Jeffrey vanwege zijn stage niet meer bij Kees, maar ze hebben nog steeds veel contact.
“Kees is erg gedreven in kookwedstrijden. Op een dag vroeg hij of ik eens een keertje mee wilde doen. Kennelijk zag hij iets in mij,” legt Jeffrey uit. “Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken.” Ze begonnen samen met oefenen: “Elke vrije dag die we hadden stonden we samen in de keuken. Dit schept toch een band.” Een Nederlandse vakjury beoordeelde hun prestaties tijdens de wedstrijd en wees Jeffrey uiteindelijk als beste commis aan.

Jeffrey wil graag verder leren voor Gespecialiseerd kok niveau 4. Hij heeft dan ook een flinke ambitieuze droom: “Ooit wil ik graag meester-kok worden.” Met vakwedstrijden is hij dan ook nog niet klaar. In november gaat hij naar Luxemburg om opnieuw samen met Kees Visser en enkele andere collega’s deel te nemen aan een vakwedstrijd. “Het geeft echt een kick. Maar het creatief bezig zijn met eten is toch wel het allerleukste van het koksvak,” beschrijft Jeffrey trots.

Scalda is trots op Jeffrey. Jeffrey is een HERO!