Jorina Buth & Jorieke den Hertog

Een primeur bij de Helden & Heroes! Een duo-nominatie bestaande uit beste vriendinnen Jorina en Jorieke. Al sinds de middelbare school wonen deze meiden bij elkaar in de buurt en klikt het super goed tussen de twee. Inmiddels zitten ze beide in het eerste jaar van de opleiding Doktersassistent. Op het eerste gezicht zie je niets bijzonders, maar toch zit er meer achter. Jorina heeft namelijk de spierziekte AMC, waardoor de spieren in haar onderarmen en onderbenen niet goed functioneren. Gelukkig is vriendin Jorieke er om haar te helpen waar nodig!

Achterop de fiets, het dragen van een laptop of boeken. Het zijn kleine dingen die Jorieke op zich neemt. Voor haar is het niet meer dan normaal wat ze doet. Het maakt Jorieke niet uit: “Het gaat om de persoon. Het voelt helemaal niet alsof ik haar moet verzorgen. Als ik haar ergens bij kan helpen, dan doe ik dat graag. En verder is ze gewoon mijn vriendin.’ En dus doen ze ook alles wat vriendinnen samen doen. Als ze een dag gaan shoppen, dan pakt Jorina gewoon de rolstoel en crossen ze samen het Zuidplein of de Goese binnenstad door.

Jorina merkt op de opleiding wel dat ze af en toe tegen haar beperking aanloopt. Dit is weleens frustrerend. De laatste tijd gaat gaat haar gezondheid een stukje achteruit, daarom moest ze terug naar het Erasmus MC Rotterdam voor nieuwe onderzoeken. Jorina: “Een simpele handeling als injecteren is voor mij een stuk moeilijker. Daarvoor moet ik dan handigheidjes zoeken. Jorieke kan me daarbij niet altijd helpen, ik moet het ook zelf kunnen doen. Maar door elkaar te motiveren en te stimuleren, hou ik wel langer vol.”

Scalda is trots op Jorina en Jorieke. Jorina en Jorieke zijn Helden van Scalda!