Kalai van Vossen

Kalai van Vossen uit Sint Maartensdijk won in september 2017 de tweede plaats tijdens de World Master Chef Competition for Cantonese Cuisine (WMCCCC) in Hong Kong. Een bijzonder prestatie, want Kalai is hartstikke Hollands.

“Ik heb vroeger in een Chinees restaurant gewerkt, de Chinese keuken was me dus niet vreemd,” vertelt Kalai.
Kalai deed eerst havo, ging naar het hbo, maar besloot al in het eerste jaar toch zijn passie voor koken te volgen. “Ik wilde gewoon kok worden,” zegt hij nuchter. Nu doet hij de opleiding Zelfstandig werkend kok niveau 3.

Na een gastles werd Kalai gevraagd door Master Chef Tim Kan om mee te doen aan de kwalificatiewedstrijden in Oss voor de WMCCCC . Hij kwalificeerde zich en mocht met Tim Kan en in het Nederlandse team mee naar Hong Kong. “We wisten dat we met vis moesten koken. Ik heb veel geoefend samen met Tim Kan en nam alle kennis en praktijkervaring mee die ik tijdens de lessen en tijdens mijn stage heb opgedaan.”

Meedoen aan deze wedstrijd was een unieke ervaring: “We werden daar ontvangen door de minister-president van Hong Kong en sliepen op een campus, maar dat deed echt niet onder voor een 4-sterren hotel.” Toch liep de wedstrijd zelf niet helemaal zoals bedoeld. “Eenmaal in de keuken werden we verrast met een vis die we nog nooit hadden gezien. Een soort Zeebaars. We hebben toen een beetje moeten improviseren. Maar uiteindelijk is het gewoon nog steeds een vis. Met een mix van de Franse en de Cantonese keuken is het kennelijk toch goed gelukt,” zegt hij lachend.

De World Master Chef Competition for Cantonese Cuisine (WMCCCC), heeft het doel om chefs vaardigheden en technieken uit te laten wisselen en om de Kantonese keuken meer bekendheid te geven over heel wereld. Er deden meer dan 40 landen uit Europa, Amerika, Azië en Australië mee. Master Chef Tim Kan is benoemd tot ‘’Ambassadeur voor WMCCCC 2017 in Europa’’.

Dit jaar doet Kalai examen bij Scalda. Zijn ambities zijn niet laag. Na de kantonese keuken hoopt hij zich meer te kunnen verdiepen in het hogere segment van de Franse keuken. Hij wil graag aan de slag in een sterrenrestaurant, liefst in de omgeving van Rotterdam. Maar als de Zeeuwse chef-kok Richard Ekkebus van het beste restaurant in China hem vraagt om in zijn restaurant ‘Amber’ aan de slag te gaan, zegt Kalai absoluut geen nee.

Scalda is trots op Kalai. Kalai is een HERO!