Kim Kempeneers

Toen Kim Kempeneers (22) uit Halsteren vijf jaar oud was kreeg ze de ziekte Meningokokken B. Een ziekte veroorzaakt door de bacterie meningokok. Deze ziekte kan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Kim kreeg het laatste, ze moest vechten voor haar leven. Uiteindelijk besloten de artsen om haar beide onderbenen en een vingerkootje te amputeren. Jaren van revalidatie en operaties volgden.

Griepverschijnselen
“Ik weet het nog goed. Ik zat in groep 2 van de basisschool en omdat de juffen jarig waren geweest gingen we met de onderbouw naar een speeltuin in Roosendaal. Alles ging goed, tot ik van het toilet afkwam: ik voelde me niet goed.” Haar moeder werd gebeld en met griepverschijnselen, zoals pijnlijke benen, werd ze ‘s avonds op bed gelegd. “Die nacht ben ik weggezakt,” vervolgt Kim haar verhaal.

Blauwe plekjes
“Mijn vader moest toevallig die volgende dag vroeg beginnen op zijn werk en kwam nog even bij mij kijken. Hij probeerde mij wakker te maken, maar ik reageerde niet. Ik zat inmiddels helemaal onder de blauwe plekjes. Met een ambulance ben ik naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht, maar die stuurde mij vrij snel onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis in Antwerpen. Ik heb in totaal vier dagen in coma gelegen en drie hartstilstanden gehad.”

Zakje chips
“Na deze vier dagen werd ik langzaamaan weer wakker. Ik leefde nog, maar de vraag was hoe ik eruit zou komen. Er was een grote kans dat mijn nieren het niet meer zouden doen. Dat was gelukkig niet het geval. Het eerste wat ik vroeg volgens mijn moeder was ‘mag ik een zakje paprika chips’.”

Amputatie
“Iedereen was opgelucht dat ik weer wakker was. Maar het was nog niet voorbij. Mijn benen waren langzaam aan het afsterven door de sepsis. Er werd besloten om mijn beide onderbenen en een vingerkootje te amputeren. Na vier weken werd ik overgebracht naar het plaatselijke ziekenhuis, daar heb ik uiteindelijk maar een week gelegen.”

Leren lopen met protheses
“Ik heb uiteindelijk de reguliere basisschool kunnen afronden, maar ik moest na schooltijd vaak naar therapie om te leren lopen met protheses. Dat vond ik niet altijd leuk omdat ik na schooltijd nooit met vriendinnetjes kon afspreken. Daarnaast heb ik verschillende operaties
moeten ondergaan omdat mijn botten bleven doorgroeien. Dat was zeer pijnlijk. Eigenlijk heb ik een deel van mijn kindertijd gemist.”

Pesten
“Toen ik in groep 6 kwam, begon het pesten. Ik werd na school achternagezeten en had geen zin meer in school. Na een zwaar jaar in groep 8, kwam eindelijk de middelbare school. Ik wist precies wat ik later wilde gaan doen: met dieren werken. Want dieren oordelen niet op uiterlijk. Ik ben daarom naar een middelbare school gegaan waar ik daarvoor kon leren. Maar ook daar ging het niet zo goed met mij. Ik zat niet lekker in mijn vel, had iedere dag hoofdpijn en werd depressief. Mijn ouders hebben toen besloten mij naar het speciaal onderwijs te laten gaan. Op deze school kwam ik tot rust. Iedereen had daar een beperking. Ik had therapie onder schooltijd. Na twee jaar kreeg ik toch de kans om op een reguliere school mijn vmbo-kader te behalen. Dat is gelukt.”

Anderen helpen
“Omdat ik graag anderen wilde besparen wat mij was overkomen besloot ik de opleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener te gaan studeren. Maar helaas moest ik deze opleiding na 3 jaar afbreken vanwege een zware rugoperatie. Mijn rug was verkeerd gegroeid door het zitten in een rolstoel en het lopen met protheses. Inmiddels studeer ik bij Scalda de opleiding Vakbekwaam medewerker dierenverzorging. Eindelijk zit ik bij een school die met mij meedenkt en begrip heeft en zoekt naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Ik weet nog niet of ik de opleiding kan afronden, maar ik zie de toekomst goed tegemoet.”

Vaccinatie Kim doet er nu alles aan om de ziekte meer bekendheid te geven. Peuters en tieners krijgen een combinatievaccin tegen meningokokken A, C, W en Y. Er is wel een vaccin tegen meningokokken B, maar deze is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. In 2018 werd 36% van alle gevallen van meningokokkenziekte veroorzaakt door meningokokken B. Er zijn toen in totaal 74 gevallen gemeld. Meningokokken B komt vooral veel voor onder kinderen jonger dan 5 jaar. Maar omdat de ziekte zo snel en grillig verloopt en ook een dodelijke afloop kan hebben, hoopt Kim dat met meer bekendheid de ziekte sneller opgespoord kan worden. Ze ging daarvoor onlangs naar de Tweede Kamer om haar verhaal te vertellen. Ook is ze proefmodel bij de opleiding voor prothesemakers, daar moeten ze oefenen met echte patiënten. “Als ik ze nu help kunnen zij mij helpen in de toekomst,” legt Kim uit. Over de toekomst denkt ze veel na. “Ik hoop dat er ooit meer onderzoek wordt gedaan naar de restverschijnselen van meningitis B en dat de vaccinatie wel wordt opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Zodat anderen deze ziekte bespaard kan blijven.”

Scalda is trots op Kim. Kim is held van Scalda!