Margaretha Schelfhout

Margaretha is 28 jaar en komt uit Heikant. In 2005 begon ze aan de opleiding Maatschappelijke Zorg. Ze was naar eigen zeggen een rebelse puber met weinig structuur: “Ik kwam in aanraking met de verkeerde vrienden, ging op mezelf wonen, probeerde geregeld wat stomme dingen uit en belande door slaapgebrek in een psychose.”

Ze moest stoppen met school en miste elke vorm van stabiliteit. “Uiteindelijk werd ik opgenomen in een psychiatrische inrichting.”

Die tijd wil ze liever vergeten, maar toch heeft het haar ook inspiratie gegeven. “Doordat ik het allemaal zelf heb ondergaan kwam ik er achter wat ik mistte in mijn begeleiders. Ik besloot het zelf anders aan te pakken.” De geboorte van haar dochtertje was het moment waarop haar leven veranderde. “Ik zei tegen mezelf: ‘Nu ga ik het allemaal anders doen’.”

Ze schreef zich opnieuw in voor de opleiding Maatschappelijke Zorg via de volwassenendeeltijd opleiding van Scalda College voor Welzijn in Terneuzen, werd aangenomen en studeerde in november van 2017 versneld af.
“Ik werk nu bij Tragel Zorg met cliënten met een beperking en een emotionele stoornis. Dat is best een moeilijke doelgroep waarbij ook agressie komt kijken. Daarnaast ga ik 1 a 2 dagen naar school (orthopedagogiek in Gent).” Docent Ans van Bommel is enorm trots op Margaretha: “Voor mij is ze een voorbeeld van ‘zeg nooit nooit’.”

Ondanks dat Margaretha soms weken maakt van 50 uur is ze erg gelukkig. “Ik heb de afgelopen jaren al veel mensen om mij heen verloren. Toen mijn dochtertje 3 maanden was overleed mijn moeder zeer plotseling en niet zo lang geleden overleed ook mijn vader. Maar ik heb mijn dochtertje, die alles voor mij is, mijn oom die altijd oppast en mijn zus, die er altijd voor mij is.” Ondanks alles, blijft ze positief. “Ik weet nu waar ik het voor doe. Met iets negatief komt altijd iets positiefs. Ik heb al zoveel meegemaakt, dat onderga je en er komt altijd weer een nieuwe dag.”

Scalda is trots op Margaretha. Margaretha is een HELD!