Mitchell Bakker

Mitchell is student Zelfstandig werkend kok bij Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie. Toen hij de kans kreeg om deel te nemen aan een kookwedstrijd in India twijfelde hij geen moment.

Hij schreef een zeer uitgebreide motivatiebrief, waarin hij duidelijk wist te verwoorden waarom ze juist hem mee moesten nemen. En met succes, want Mitchell werd uiteindelijk uitgekozen en wist ‘The International Chef Mixology Competition’ in Calcutta te winnen!

Hoewel Mitchell een zeer nuchtere jongen is, voelt het voor hem allemaal eigenlijk nog een beetje onwerkelijk: “Ik was door het dolle heen toen ik hoorde dat niet alleen ikzelf, maar ook mijn medestudente Wendy Denaijere mee mocht doen aan de wedstrijd in India!” Die vreugde sloeg echter snel om in teleurstelling toen tot twee keer toe hun visumaanvraag afgewezen werd.

Slechts twee weken van te voren kregen ze uiteindelijk te horen dat ze toch konden gaan. ‘’Het was eigenlijk te mooi om waar te zijn. Het leek wel een droom die uitkwam toen we uiteindelijk bericht kregen dat we echt zouden gaan!’’ Vanaf dat moment ging alles in een sneltreinvaart. Voor hij het wist, stond hij op het vliegveld van Calcutta. “Toen we aankwamen bij Guru Nanak Institute of Hotelmanagement, waar de wedstrijd gehouden werd, werden we enthousiast ontvangen met een een zegening en veel bloemen. Dat was beste bijzonder,” vertelt hij lachend.

Een dag voor de wedstrijd mocht hij samen met Wendy een kijkje nemen in de keuken, waar ze zouden gaan koken. Dat was wel even schrikken… “Het was ontzettend primitief en vreselijk heet! Er zat zelfs een rat in de houtoven die we moesten gebruiken en daarnaast waren er maar twee gaspitten, terwijl ik op school gewend ben met zes pitten te koken.”

Die nacht heeft Mitchell amper een oog dicht gedaan van de zenuwen. “Ik liep maar te malen hoe ik bepaalde praktische problemen het beste kon oplossen om zo uiteindelijk een mooi menu neer te zetten. Er ontbrak een hoop keukenmateriaal wat normaal gesproken standaard aanwezig is in een professionele keuken.”

Een jury met daarin onder andere twee masterchefs uit India bepaalde uiteindelijk dat Mitchell het best gekookt had. Ze waren met name onder de indruk van zijn presentatie van zijn gerechten. Daarnaast bleken de speculaaskruiden, die hij stiekem meegesmokkeld had voor in het dessert een schot in de roos! “Dat was echt een enorme ontlading toen ik mijn naam hoorde! Maar ik vind dat de prijs ook aan Wendy toebehoort. Wat mij betreft was het echt een teamprestatie. We hebben tenslotte samen het menu bedacht.”

Uiteindelijk hield Mitchell niet alleen een eerste prijs en geweldige ervaring over aan zijn reis naar India, maar ook een heleboel vrienden. “Wendy en ik krijgen nog dagelijks vriendschapsverzoeken uit India. Dat is ook niet gek na die 300 selfies die men daar gemaakt heeft met ons,” grapt hij.

Scalda is trots op Mitchell. Mitchell is een HERO!