Reza Alizadeh

Reza komt uit Afghanistan en woont nu acht jaar in Nederland. Door de onrust in zijn thuisland is hij samen met zijn ouders en drie zussen gevlucht naar Europa. Uiteindelijk kwam hij in Nederland terecht. Momenteel woont hij met zijn familie in het Asielzoekerscentrum in Goes. Of ze in Nederland mogen blijven is nog altijd niet zeker. Ondanks dat staat Reza positief in het leven en volgt hij de opleiding Eerste Verkoper bij Scalda College voor Commerciële en Zakelijke Diensverlening.

Toen Reza met zijn familie in Nederland kwam, moesten ze eerst Nederlands leren. De afgelopen jaren heeft hij op verschillende locaties in Nederland in Asielzoekerscentra gewoond. Dat is niet altijd makkelijk, maar ondanks dat is Reza blij dat hij in Nederland woont. Het was niet veilig in Afghanistan en hij is daar onder andere zijn broer en zijn zus verloren.

Inmiddels spreekt Reza de taal vloeiend en volgt hij een niveau 3 opleiding. Hij vindt het fijn om naar school te gaan en tijdens zijn stages is hij er achter gekomen dat werken in een winkel hem aanspreekt. Wel merkt hij dat er een verschil is tussen hem en zijn klasgenoten. “Veel van mijn vrienden weten niet hoe het is om in een asielzoekerscentrum te wonen. Ze hebben geen idee hoe het er daar aan toe gaat en hoe het er daar uit ziet.”

Op dit moment heeft Reza geen verblijfsvergunning en dus mag hij officieel niet werken. Er loopt een procedure voor hem en zijn familie. Hopelijk krijgt hij binnenkort positief nieuws. Maar na al dat wachten, durft Reza nog niet al te veel hoop te hebben. Toch blijft hij gemotiveerd en wil hij graag zijn diploma halen. “Ik weet niet of ik hier mag blijven, maar ik zou het graag willen. Het is hier veilig en vrij en dat vind ik fijn!” zegt Reza.

Scalda is trots op Reza. Reza is Held van Scalda!