Roy Avezaat

Roy is 18 jaar en volgt de opleiding Medewerker ICT bij Scalda. Op 11 februari 2018 plaatste Roy een openbaar bericht op zijn Facebookpagina waarin hij zijn idee; een datingsite voor mensen met een (lichamelijke) beperking, kenbaar maakte.

Dit bericht ging zowat viraal en Roy werd benaderd door zowel lokale als landelijke media. Hij verscheen in totaal in maar liefst 11 verschillende bladen.

Roy kwam op het idee omdat hij merkt dat mensen met een (lichamelijke) beperking moeite hebben met ‘daten’ en hierdoor lastiger een relatie krijgen. Zelf heeft Roy ook een lichamelijke beperking. De zeldzame spierziekte, limb-girdle dystrofie, zorgt ervoor dat hij sinds zijn dertiende in een rolstoel zit. Ondanks dat de artsen niet positief waren over zijn toekomstbeeld, voelt Roy zich nauwelijks beperkt. Hij leidt volgens eigen zeggen ‘een normaal leven’. Hij gaat naar school, heeft veel vrienden en heeft zelf helemaal geen moeite met ‘daten’. Dat heeft volgens hem te maken met zijn sociale karakter. Volgens zijn docent, Levi Van den Bussche, is Roy een echte doorzetter: “Ondanks zijn ziekte blijft hij optimistisch en bedenkt hij zelfs een ontzettend goed idee waarmee hij anderen helpt!”

Over het eerste Facebookbericht dat Roy plaatste over zijn datingsite, zegt hij: ‘’Ik dacht dat misschien dertig mensen het bericht zouden delen, maar inmiddels hebben meer dan 400 mensen het bericht gedeeld.” Door de vele media aandacht is Roy benaderd door diverse bedrijven die hem wilden helpen om zijn idee te verwezenlijken. Bij het bedrijf 3Dynamisch uit Terneuzen had Roy een goed gevoel. “Bij dit bedrijf staat sociaal ondernemen hoog in het vaandel en dit is wat ik zocht,” legt hij enthousiast uit. Samen met 3Dynamisch werkt hij momenteel aan zijn datingsite voor mensen met een (lichamelijke) beperking. ‘Lichamelijk’ tussen haakjes omdat Roy zich met zijn site in eerste instantie richt op personen met een lichamelijke beperking. “Als het een succes is, dan breid ik de website wellicht uit en kunnen ook personen met een geestelijke beperking zich aanmelden. Maar, dit heeft veel meer voeten in de aarde, dus voor nu richt ik me alleen op mensen met een lichamelijke beperking.”

Dat Roy zijn missie serieus neemt, blijkt wel uit het feit dat hij andere soortgelijke datingbureaus niet betrouwbaar genoeg vindt. “Het draait vaak om het geld en niet om de persoon. Daar wil ik van weg blijven. Bij mijn datingsite is het straks zo dat de begeleider de aanmelding van de persoon in kwestie moet goedkeuren. Dit is een extra controlemiddel om de betrouwbaarheid te waarborgen.”

Naast een datingsite wil Roy ook datingevents voor personen met een lichamelijke beperking gaan organiseren. Er komt zelfs een app aan, met daarin een tijdlijn waar mensen berichten kunnen posten. Zo kan er bijvoorbeeld ook een groepsafspraak worden gemaakt. Tijdens de evenementen krijgen personen een sticker die ze op hun rolstoel kunnen plakken. Op die manier weten anderen dat ze de betreffende persoon kunnen vinden op de datingsite. “We proberen de drempel zo laag mogelijk te houden, want het moet voor iedereen toegankelijk zijn.’’ Een deel van de inkomsten van de datingsite wil Roy doneren aan goede doelen. Want bij Roy gaat het niet om het geld, maar om het helpen van anderen.

Scalda is trots op Roy. Roy is een HELD!