Saba Haile Okbagergisch

Saba is 35 jaar en komt uit Eritrea. Ze is nu bijna twee jaar in Nederland en ze woont in Middelburg. Vorig jaar is zij begonnen aan de inburgeringscursus op Scalda. Ze doet erg haar best en zet zich ook altijd in om anderen te helpen. Ze helpt anderen door te vertalen en een luisterend oor te bieden. Daarnaast helpt ze mee als vrijwilliger bij een fietsproject. Toen Saba in Nederland kwam, was ze vastbesloten meteen te leren fietsen en nu helpt ze anderen om het ook onder de knie te krijgen.

Saba woont met zeven andere dames in één huis. Daar fungeert zij als moederfiguur en helpt ze de anderen waar nodig. Als er problemen zijn met de elektriciteit, als er iemand naar de dokter of het ziekenhuis moet, als er andersoortige moeilijkheden zijn, Saba regelt het. “Ze is de oudste, dus dan doe je dat, “ vertelt ze lachend. Daarnaast treedt ze vaak op als tolk. Ze spreekt naast Tigrinya, ook Arabisch, Engels en inmiddels ook een beetje Nederlands. Dus, als er wat vertaald moet worden, weet iedereen haar te vinden.

Uiteindelijk wil Saba graag kapster worden. In Eritrea heeft ze hier al ervaring mee opgedaan. Nu maakt ze bij haar huisgenoten regelmatig de mooiste kapsels! Vaak is ze daar uren mee bezig. Maar Saba zou het ook fijn vinden om een baan te vinden in de ouderenzorg. Ze vindt het mooi om voor oudere mensen te kunnen zorgen, dus wie weet...

Saba is genomineerd door haar docenten. Die zeggen het volgende over haar: “Saba is onze HELD, omdat ze altijd voor alles en iedereen klaarstaat! Wij zijn heel trots op haar, omdat ze een heel groot hart heeft!” Saba’s man woont nog in Oeganda. Ze hoopt dat hij naar Nederland mag komen, zodat ze hier samen een mooie toekomst kunnen opbouwen.

Scalda is trots op Saba. Saba is Held van Scalda!