Saddigha Ghulamhossein Hosseinali

Saddigha is 19 jaar oud en komt uit Afghanistan. Ze woont ondertussen al 8 jaar in Nederland. Haar ouders vluchtten uit Afghanistan om een betere toekomst voor Saddigha, haar twee broertjes en haar zusje te vinden.

“Afghanistan was onveilig en daarnaast heeft de vrouw daar weinig rechten”, vertelt Saddigha. Nu woont ze in het AZC in Goes en volgt de opleiding Eerste verkoper niveau 3 bij Scalda.

Saddigha heeft de afgelopen jaren al veel meegemaakt. Vanuit Afghanistan is ze naar vier andere landen vertrokken; Iran, Turkije, Griekenland en Italië. Uiteindelijk is ze in Nederland terecht gekomen. Ook in Nederland is ze vaak verhuisd. Inmiddels heeft Saddigha al op vijf verschillende plaatsen gewoond. Ondanks haar onzekere tijd in Nederland, wil ze er het beste van maken.

Samen met haar broers en zussen heeft ze opnieuw asiel aangevraagd. Aan haar docent Nina Lukasse van Scalda College voor Commerciële en Zakelijke Dienstverlening heeft ze veel steun gehad in het proces. Zo heeft haar docent gesprekken met haar advocaat en verzamelde ze onlangs reacties van medestudenten om haar asielaanvraag extra kracht bij te zetten.

Saddigha hoopt dat haar asielaanvraag wordt goedgekeurd en dat ze in Nederland kan blijven. Zij heeft in Zeeland inmiddels een fijn bestaan opgebouwd, met vrienden, klasgenoten en een opleiding.
Haar toekomstdroom is om tandarts te worden! Als ze haar verblijfsvergunning heeft, is dat de volgende opleiding die ze wil gaan volgen.

Ondanks alle onzekere omstandigheden blijft Saddigha een rasoptimist. ‘’Ik lach altijd en probeer te leven met de situatie’’. Haar wens voor de toekomst is dat haar ouders op vakantie kunnen gaan en dat ze minder zorgen zullen hebben.

Scalda is trots op Saddigha. Saddigha is een HELD!