Sander van Oost

Sander van Oost (20) uit Tholen is derdejaarsstudent en volgt de opleiding Brood en Banket. Hij veroverde op het Nederlands Kampioenschap een bronzen medaille. Een mooie beloning voor het harde werken!

 

Sander kreeg het bakkersvak met de paplepel ingegoten in de bakkerij van zijn ouders, grootouders en zelfs overgrootouders. De bakkerij is opgericht in de jaren 30 en is een echt familiebedrijf.

Harde werker
Sander: “Mijn ouders hadden wel aangegeven dat ik goed moest nadenken over het bakkersvak. Maar het zit toch in mijn bloed. Ik wil de familietraditie in stand houden. Het harde werken en het maken van lange dagen neem ik voor lief. We zetten onze schouders eronder, ook al zijn de omstandigheden niet altijd even makkelijk.”
Voor het Nederlands Kampioenschap heeft Sander zich bijna een jaar lang voorbereid. Hij heeft er alles aan gedaan om beetje bij beetje de kwaliteit van zijn producten te verbeteren. Sander: “Op het moment dat de wedstrijd van start ging, moest ik wel even mijn beeld bijstellen. Ik zag een vrij kleine keukenruimte met wat verouderd keukengerei. De temperatuur werkte ook niet echt mee. Het was zo’n 30 graden in de keuken, het smeltpunt van de boter. Je moet dan presteren in een wildvreemde bakkerij en dat is best een uitdaging. Ik was niet enthousiast over al mijn creaties. Een paar dingetjes waren verbrand. Ik dacht echt dat mijn voorbereidingen voor niks waren geweest. Ik was dan ook blij verrast met deze derde plek. Ik ben trots op wat ik bereikt heb. Het was allemaal heel leerzaam. Volgend jaar wil ik zeker weer meedoen en dan ga ik voor goud!”