Team Ad Fundum

Aan het begin van het schooljaar werden Rick de Vlieger, Richard Coehoorn, Tristan van Sabben, Micha Lambregts, Priscilla de Jager, Bart Samijn, Irina van den Berg, Britt Jansen, Arjan Oostdijk en Arniek Steenpoorte door hun docenten bij elkaar gebracht om mee te doen aan nationale ontwerpwedstrijd SLIMCirculair. De eerste opdracht: bedenk een naam! Het team kwam met de naam Ad Fundum, wat in het Latijn betekent ‘terug naar de bron’. Een naam die ze goed vonden passen bij het doel van de wedstrijd: het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzame en circulaire ontwerp maken.

In het ontwerp zoeken ze naar manieren om zelf terug naar de bron te gaan, zoals gebruik maken van lokale en natuurlijke materialen.

Wil jij Scalda Vlissingen naar de overwinning helpen, stem dan op hun ontwerp via https://www.slimcirculair.com/stemmen/
Volg team Ad Fundum op hun Facebookpagina

Het ontwerp voor de wedstrijd mag niet zomaar een ontwerp zijn. Het moet een ontwerp zijn voor een echte opdracht. “Voor de Gemeente Veere mogen wij een circulair multifunctioneel centrum ontwerpen in Aagtekerke. Het centrum heeft een gymzaal met 1 zaal een dokterspraktijk en een buurthuis,” legt Irina van den Berg uit. Zij werd door het team benoemd als teamchef. Een rol die ze met verve op zich neemt. “De Gemeente Veere heeft toegezegd ons ontwerp zeer serieus te nemen. Ook als we niet winnen is het mogelijk dat de gemeente ons plan uitvoert. Dan kunnen we later vertellen dat wij het gebouw hebben ontworpen, hoe gaaf is dat!” vervolgt Irina.

Dat de studenten de opdracht uiterst serieus nemen blijkt. “We zijn ontzettend fanatiek,” vertelt Rick de Vlieger, “sommigen van ons zijn iedere dag van 9.00 tot 17.00 op school te vinden om aan de opdracht te werken. We leren er zoveel van! Die kennis geven we weer terug door het geven van gastlessen over circulaire bouw en duurzaamheid aan leerlingen op middelbare scholen of aan studiegenoten.” Er worden ook geregeld gastlessen ingevlogen. Dan zoekt het team naar extra kennis voor het vervolg van hun ontwerp. “Op mijn stage doen ze al veel met duurzaam bouwen. Mijn stagebegeleider heeft ons daarom een gastles gegeven,” vertelt Rick. Maar de hoofdprijs van € 5000 is ook wel fijn. “Ja, dat willen wij wel winnen, ja,” glundert het team

Voordat ze aan de wedstrijd meededen hadden de teamleden niet zo veel met duurzaamheid. Maar de wedstrijd heeft ze aan het denken gezet. Irina: “De bouw zorgt voor 48% van de CO2 uitstoot in Nederland. Daar schrokken wij wel van. Dat zegt ook iets over de ontwikkeling van de sector. Duurzaam, circulair bouwen is echt de toekomst.”

De eerste prijs hebben ze in ieder geval al binnen. In december won het team de Communicatie Challenge. En dat terwijl zij een team zijn zonder communicatiestudenten. Een dag lang namen zij de social media accounts van Scalda over en niet zonder succes. Op 14 juni mag het team hun idee pitchen. Daar zien ze enorm naar uit: “Natuurlijk gaan wij winnen!”

Scalda is trots op Team Ad Fundum. Team Ad Fundum zijn de Heroes van Scalda!